Elmalı-Likya Şarapçılık Bağbozumu Gezisi



Şarap sonsuz hayat kaynağıdır, iç;
Gençlik sevincinin pınarıdır, iç;
Gamı yakar eritir ateş gibi,
Sağlık sularından şifalıdır, iç.
***
Canım şarap, ne güzelsin billur kasende;
Aklı köstekleyen bir büyü var sende.
Biraz içti mi insan açılır yüreği
Döker ortaya nesi varsa içinde
***
Ey canlar, şarapla buldurun bana beni;
Yakutlara çevirin kehruba çehremi;
Şarapla yıkayın beni öldüğüm zaman
Asmadan bir tabut içinde gömün beni.
***
Bilir misin yüceler yücesi
Şarap ne zaman mutlu eder içenleri
Salı, çarşamba, perşembe,cuma,cumartesi
Ve bir de pazar, pazartesi

Ömer Hayyam

10 Ekim 2009 Cumartesi günü oldukça kalabalık bir grupla Yakabağ House/Sinan Anadol’un gerçekleştirdiği Likya Şarapçılık Bağbozumu gezisine gittik. Üzüm çeşitlerini tadarak, tanıyarak bağları ve Likya Şarapçılık tesislerini gezdik. Dr. Mustafa Temimhan'ın şarap yapımı konusundaki sunumunun ardından Elmalı'ya doğru yol aldık. Elmalı çarşısını dolaşıp helva, lokum, leblebi aldık, geleneksel Elmalı evlerini inceledik, Kandilzade Hasan Sıtkı Bey Konağı'nda öğle yemeğimizi yedik. Muhtar'dan Elmalı tarihi ve meşhur Elmalı hazineleriyle ilgili hikayeler dinledik.

Likya Şarapçılığa geri döndüğümüzde bizi muhteşem bir müzik ziyafeti ve tabi ki tadılmak üzere çeşit çeşit şarap bekliyordu. Evde kendi şaraplarını yapmak isteyenler Cabarnet Sauvignon üzümlerini, kükürt ve mayalarını alıp Mustafa Bey'in tiyolarına kulak verdiler.

Bol üzümlü, şaraplı, eğlenceli ve kahkahalı bir gezi oldu doğrusu... Etkinliği düzenleyen Sinan Bey'e ve Likya Şarapçılığa tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz.